Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Månadsrapport juli 2024

Värdeutveckling

Adrigo Small & Midcap L/S Klass A och Klass C sjönk 6,43% respektive 6,43% i juli efter avgifter. Carnegie Small Cap Return Index Nordic steg med 4,43% i juli. Hittills under 2024 har Adrigo Small & Midcap L/S klass A och klass C stigit med 8,28% respektive 5,31% efter avgifter. Carnegie Small Cap Return Index Nordic har hittills i år stigit med 16,04%.

Bland fondens större innehav gav Bonesupport (medicinteknik), Sinch (teknologi) och Enea (mjukvara) bra bidrag. Bland fondens mindre och medelstora positioner noterade vi goda bidrag från Getinge (medicinteknik) och Lerøy Seafood (laxodlling). Fondens blankade innehav hade som grupp en negativ påverkan på avkastningen. 

Adrigo Small & Midcap L/S klass A har sedan start, och efter avgifter, avkastat 111,3%. Under samma period har jämförelseräntan STIBOR 1M avkastat 6,03% och Carnegie Small Cap Return Index Nordic har avkastat 105,1%. Den genomsnittliga årsavkastningen för fonden sedan start är 11,72%.

Marknaden och bolagen

Den globala börsutvecklingen var blandad under juli. MSCI World steg med 1,19%, S&P 500 steg med 1,21% medan EURO STOXX 50 föll med 0,43%. Tillväxtmarknaderna utvecklades starkt där MSCI EM steg med 0,7%. Indiska BSE, Brasilianska Bovespa noterade starka uppgångar medan MSCI China och Taiwan noterade nedgångar. I Norden var det den svenska marknaden som utvecklades bäst med en uppgång om 2,7%. Den danska marknaden föll med 4,3%, medan Finland och Norge steg med 0,9% respektive 2,6%.

Det enskilda innehav som påverkade avkastningen mest negativt under månaden var Maven Wireless (teknologi). Efter en uppgång om 34% under årets första halvår föll aktien med 26% under månaden. Bolagets rapport för andra kvartalet var helt klart sämre än väntat och aktien föll 16% på rapportdagen. Bolaget har vuxit mycket snabbt sedan det grundades 2016. Försäljningen ökade med 126% och 134% under 2022 och 2023. Tillväxten kom ned till 31% under första kvartalet för att falla med 19% under andra kvartalet. Orderingången ökade med 14%. Bruttomarginalen var goda 41% (35%) medan rörelsemarginalen föll till 2% (15%). Bolaget har en mycket ambitiös tillväxtstrategi med ökade marknadssatsningar på marknader som Nordamerika, Indien och Storbritannien, vilket inledningsvis påverkar marginalerna negativt. Även uppstartskostnader för en ny tillverkningsenhet (hos kontrakttillverkaren Vexos Inc) samt kostnader för typgodkännande i Nordamerika påverkade resultatet. Maven Wireless är ett ungt och fortfarande relativt litet bolag. Försäljningscyklerna är ofta relativt långa och det är därför inte överraskande att de kvartalsvisa svängningarna kan vara stora. Vi började köpa aktien i november 2023 och vi har en lång placeringshorisont i denna investering. Vi har fortsatt stor tilltro till bolagets ledning, produkter och tillväxt och ser en stor framtida potential i aktien.

Bonesupport (medicinteknik) fortsätter att leverera bättre siffror än väntat där försäljningen organiskt ökade med 55%. Försäljningen i Nordamerika av Cerament G ökade med 111% där existerande kunder ökade sin användning samtidigt som nya användare fortsätter strömma in. Under hösten kommer bolaget officiellt lansera Cerament G inom trauma. Även om kirurger redan idag använder Cerament off label bör det innebär en ytterligare acceleration av tillväxten. Vi har varit investerade i Bonesupport sedan fondens start i november 2017 och ser med tillförsikt fram emot många år av lönsam tillväxt.

Bra rapporter kom även från Enea, Getinge, Sinch och Proact. Sinch försäljning och resultat var i stort sett som väntat medan kassaflödet var vida över analytikernas förväntan. Aktien tillhör de mest volatila under rapportdagar och steg denna gång med 12%. Ledningen fortsätter guida för ett stabilt andra halvår och förväntar sig att den organiska tillväxten tar fart under 2025. 

Avslutningsvis vill vi som alltid tacka våra medinvesterare för förtroendet. Tveka inte att höra av er med kommentarer eller frågor.  

Månadens bolagsbesök

Månaden har varit präglad av rapporter för det andra kvartalet. Vårt fokus har varit uppföljning av våra investeringar, men vi har som vanligt även spenderat mycket tid på bolag utanför vårt investeringsuniversum.

Månadens största bidragare
  • Bonesupport – medicinteknik
  • Enea – mjukvara
  • Sinch – teknologi
  • Blankning – verkstad
  • Getinge – medicinteknik  

Dokument & länkar

Relaterade artiklar

Efter regn kommer solsken
Den bäst presterande hedgefonden i maj 2024
Långsiktigt fokus betalar sig
Aktier - en helårsaktivitet
Vi ser vårtecken bland småbolagen