Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Jobbigt för mindre småbolag

Lyssna in på 'Möt Adrigo' där East Capital Groups vd Per Elcar talar med Adrigos fondförvaltare Staffan Östlin för att diskutera fondens senaste prestationer och vårt fokus framåt. Inspelad 4 november 2024.

Värdeutveckling

Adrigo Small & Midcap L/S Klass A och Klass C sjönk 5,19% under oktober efter avgifter. Carnegie Small Cap Return Index Nordic sjönk med 5,36% i oktober.

Bland fonden större innehav gav Opter (mjukvara), BHG (e-handel) och Pierce (e-handel) bra bidrag. Bland fondens mindre och medelstora positioner noterade vi goda bidrag från Enea (mjukvara) och Bonesupport (medicinteknik). Fondens blankade innehav hade som grupp en positiv inverkan på avkastningen. 

Adrigo Small & Midcap L/S Klass A har sedan start, och efter avgifter, avkastat 67,67%. Under samma period har jämförelseräntan STIBOR 1M avkastat 6,83% och Carnegie Small Cap Return Index Nordic har avkastat 98,2%. Den genomsnittliga avkastningen för fonden sedan start är 7,39%.

Marknaden och bolagen

Den globala börsutvecklingen var negativ under oktober. MSCI world sjönk med 0,9%. S&P 500 sjönk med 0,9% och EURO STOXX 50 sjönk med 3,3%. Tillväxtmarknader MSCI EM sjönk med 2,7%. Brasilianska Bovespa noterade nedgångar om 1,6% och Indiska BSE sjönk med 5,7% medan Taiwan utvecklades starkast med 2,7%.

Det är sällan vi kommenterar ränteutvecklingen specifikt. Det är dock värt att notera att räntemarknaden reagerade kraftigt på FEDs sänkning av reporäntan med 50 punkter i mitten av september. Istället för ett förväntat fall i de långa räntorna steg den amerikanska tioårsräntan med 70 punkter.  

Oktober var utmanande för nordiska småbolag med ett fall om drygt fem procent. Vi såg en liknande tendens i USA, även om fallet där var mildare. Rapportsäsongen i både USA och Norden får sägas vara klart godkänd. Signalerna om en svagare konjunktur som noterades under sommaren bekräftades och marknaden hade i flera fall tagit detta till sig. Bilunderleverantörer som Autoliv och SKF handlades upp på rapportdagarna. 

BHG tillhörde ljuspunkterna i vår portfölj under månaden. Bolaget har de senaste åren arbetat hårt med att få ned kostnader samtidigt som man renodlat och avyttrat verksamheter. Trots att försäljningen föll organiskt med 10% ökade den justerade EBIT-marginalen från fjolårets 0,4% till 2,2%. Försäljningsutvecklingen förbättrades jämfört med det första halvåret och ledningen uttryckte sig försiktigt optimistiskt gällande avslutningen av året och ser en marknadsåterhämtning under 2025. Vi ser goda möjligheter för bolaget att fortsätta komma tillbaka till marginaler runt 5% och vi ser en uppsida på åtminstone 50% för ett tvåårsperspektiv.

Oktober var som väntat en händelserik månad för Scandic Hotels Group. Förfall av konvertibellån, uppdaterade finansiella mål och kvartalsrapport för tredje kvartalet. Scandics nya finansiella mål innebär ett markant sänkt skuldsättningsmål jämfört med tidigare skuldsättningsmål. Samt att Scandic återför sammanlagt SEK 1,2 miljarder till aktieägare genom aktieåterköp och utdelningar mellan 2024 och 2026. Marknaden tog fasta vid skuldsättningsmålet som en negativ och begränsande faktor. Vi träffade Scandics ledning samma dag och diskuterade rapporten för tredje kvartalet samt de nya finansiella målen. Ledningen berättade att den tidigare skuldsättningsmålen var uppsatta innan börsnoteringen 2015, och borde anpassats tidigare. Scandic ledning gav återigen ett förtroendeingivande intryck om att skuldsättningsmålet skulle justerats ned tidigare och att Scandic kan genomföra återköp, utdelning utan att begränsa sin satsning och utrullning av lågpriskonceptet Scandic Go. Vårt förtroende och bedömning av Scandic har inte förändrats. Vi ser fortsatt en attraktiv värdering av Scandics aktie med utdelningar och aktieåterköp som inleds redan under fjärde kvartalet 2024. 

Mjukvaruföretaget Eneas rapport för tredje kvartalet var lite mixad med en organisk tillväxt om 16% inom Säkerhet (45% av Eneas försäljning) medan Nätverk (47% av försäljningen) minskade 3%. Under oktober signerade Enea ett par större kontrakt. Det största var ett flerårigt kontrakt värt USD 17,7m för produkten Stratum Network Data Layer med en Tier 1 nätverksoperatör i Nordamerika. Produkten gör det möjligt för en operatör att övergå från 4G abonnentdatahantering till öppen, molnbaserad, tjänstebaserad 5G-arkitektur. Dessutom signerades ett kontrakt inom Säkerhet värt USD 2,7m med en befintlig amerikansk kund inom detaljhandel och logistik. Vi ser telekomkontraktet som en signal att operatörernas investeringsvilja ökar. Säkerhetskontraktet understryker Eneas starka ställning inom cybersäkerhet. Vi ser en fortsatt fin tillväxt under kommande år. Aktiemarknaden har förvisso värderat upp Enea med 75% under 2024, men vi anser fortsatt att värderingen är attraktiv.

Under månaden besökte vi Oslo och träffade ett antal bolag inom rederinäringen. Våra investeringar (Frontline, Golden Ocean och Himalaya Shipping) hade en märkbar negativ inverkan på vår avkastning i oktober. För de senare bolagen handlar aktieutvecklingen mer om sentiment då det har funnits stora negativa positioner i terminsmarknaden. I skrivande stund ser vi att kortsiktiga faktorer som ökade väntetider i hamnar, ökade fraktvolymer och stärkta terminspriser förbättrat sentimentet. Den främsta anledningen till våra investeringar, är den långsiktiga strukturella tillväxten som vi ser (och som vi skrivit om i tidigare månadsbrev). Dit hör begränsad tillväxt av flottan de närmaste åren och starten av stora gruvprojekt i Västafrika och Brasilien. Himalaya Shipping har en ultramodern flotta av fartyg i klassen Newcastlemax (210000 dwt), byggd 2023 och 2024, som dessutom kan drivas med NG. Himalaya Shipping kommer inte beställa några fler fartyg och betalar ut i princip hela det fria kassaflöden i månatliga utdelningar. För 2025 ser vi en direktavkastning i storleksordningen 15%.

Avslutningsvis vill vi som alltid tacka våra medinvesterare för förtroendet. Tveka inte att höra av er med kommentarer eller frågor.  

Månadens bolagsbesök

Bland bolagen vi träffat finns Braincool, Scandic Hotels, Frontline, Golden Ocean, Himalaya Shipping och BHG.

Månadens största bidragare
  • BHG - E-handel)
  • Pierce - E-handel)
  • Enea - Mjukvara
  • Opter - Mjukvara

Dokument & länkar

Relaterade artiklar

Långsiktighet betalar sig i OssDsign
Navigera i volatilitet
En volatil börsmånad
Månadsrapport juli 2024
Efter regn kommer solsken